Man fan Stiel: Johan Wijma

Man fan Stiel: Johan Wijma

Bij Mannen van Staal werken echte vakmensen. In de rubriek ‘Man fan Stiel’ stellen we ze aan u voor. Dit keer is het de beurt aan Johan Wijma, die al jaren bij Bakker Metaalbewerking heeft gewerkt en nu bij Mannen van Staal.

“Ik werk hier alweer sinds 2008”, vertelt Johan. “Twee van mijn oud-collega’s werkten al bij Mannen van Staal, en toen Theunis iemand nodig had, ben ik erbij gekomen. Van die keuze heb ik zeker geen spijt gehad.”

Dagelijkse bezigheden

Johans dagelijkse werkzaamheden richten zich vooral op constructiewerk, en zijn voorkeur gaat uit naar kunstprojecten. “Dat zijn zulke bijzondere en afwisselende projecten. Bijvoorbeeld de walvis in Leeuwarden, die we hier vanaf de tekening helemaal hebben gemaakt. Het blijft leuk om het eindresultaat te zien. Wat dat betreft, heb ik waarschijnlijk al aan meer kunstprojecten gewerkt dan de gemiddelde kunstenaar,” vertelt Johan lachend.

Kunstprojecten in binnen- en buitenland

Op dit moment werkt Johan aan het kunstwerk ‘De Waterwolf’. “Dat wordt een bijzonder mooi kunstwerk. Het is 20 meter lang en 6 meter hoog, een echt groot project voor ons. We zijn nu met de laatste aanpassingen bezig en uiteindelijk komt het kunstwerk aan het Haarlemmermeer te staan,” legt hij uit. “We pakken alle onderdelen in en brengen ze daarnaartoe. Het in elkaar zetten en plaatsen van zo’n kunstwerk voelt net als een IKEA-bouwpakket. Maar ook dat project is iets waar ik zeker trots op ben.”

De projecten zijn door heel Nederland te vinden en zelfs ver daarbuiten. “Ik heb een aantal jaar geleden zelfs in Israël gewerkt aan een grote receptiedesk van 16 meter lang,” vertelt Johan. “Dat maak je niet vaak mee, maar ook dat zijn werkzaamheden die bij Mannen van Staal terugkomen.”

Technologische vooruitgang

In de jaren dat Johan bij Mannen van Staal werkt, is er veel veranderd. “Dankzij de nieuwe machines is het werk veel productiever geworden. De laser- en watersnijder zijn fantastisch. Waar je vroeger een dag werk aan had, doet de machine nu in vijf minuten,” vertelt hij enthousiast. “Mannen van Staal kijkt altijd naar de nieuwste ontwikkelingen en hoe we die in ons werk kunnen toepassen.”

Werksfeer en collegialiteit

“De sfeer is hier altijd heel gemoedelijk en het is fijn om hier te werken. Met sommige collega’s werk ik al jaren samen,” vertelt Johan. “Als je je best doet en gevoel hebt voor het vak, dan is dit een mooie plek om te werken. Met nieuwe machines en mooie, afwisselende projecten is Mannen van Staal een uitstekende werkomgeving.”

Lees ook het verhaal van Man fan Stiel: Theunis Bakker. “Ik wist al vroeg dat ik in de metaalbouw wilde werken”.