Frou fan Stiel: Lize Bakker

Frou fan Stiel: Lize Bakker

Bij Mannen van Staal zijn het niet alleen de mannen die het bedrijf vormgeven; de vrouwen spelen een even cruciale rol. In deze speciale editie van onze rubriek, Frou fan Stiel (Vrouw van Staal), zetten we een van de belangrijkste krachten achter de schermen in de spotlight: Lize Bakker.

Lize en haar man Theunis zijn de oprichters van Mannen van Staal. “We leerden elkaar in Franeker kennen en toendertijd hadden we beide onze eigen werkzaamheden. Theunis was al in de metaalbewerking aan het werk en ik in de gehandicaptenzorg”, vertelt Lize. Toen Theunis steeds meer het idee kreeg om zelf een onderneming te beginnen, werd ook Lize enthousiast. “Toen zijn we om ons heen aan het kijken en kwamen we in eerste instantie bij een pand van Theunis’ vader uit.”

Van kasboek naar eerste computers

Lize nam de administratie van het nieuwe bedrijf op haar en naar mate het bedrijf groeide, veranderde ook haar werk. “In 1985 maakte ik nog gebruik van een groot kasboek, waar ik van boven naar beneden alles met de hand bijhield”, zegt Lize. “Toen drie jaar later de eerste computers in beeld kwamen, zijn we daar vrij snel mee begonnen.” Inmiddels zijn de computers compleet veranderd. “Tegenwoordig gaat dat een stuk sneller, maar dat is aan mij niet meer besteed”, vertelt Lize lachend. “Gelukkig kan Margriet daar inmiddels prima mee omgaan, dus dan kan ik het ook loslaten.”

Naast de administratieve taken, werkte Lize af en toe mee in de werkplaats. “Ondanks dat dit op één hand te tellen is, vond ik het prachtig om af en toe mee te werken. Zo moest jaren geleden een machine blijven draaien in de vakantie en hebben Theunis en ik alle rekjes gerepareerd”, herinnert Lize. “Dat is altijd mooi om te doen.”

Van Uniastate in Bears tot het Lloyd Hotel in Amsterdam

“Uniastate in Bears blijft één van de meest bijzondere projecten”, vindt Lize. “Dit was ons eerste, grote kunstproject en iets waar Mannen van Staal nadien om bekend is geworden. Daar hebben we veel van geleerd, want er komt nogal wat bij kijken.” Andere projecten pronken inmiddels in de lange gangen in het bedrijfspand in Leeuwarden. “Het leek mij mooi om foto’s te laten zien van projecten mét degene die daaraan heeft gewerkt. Nu hangen er prachtige foto’s van de projecten die we hebben uitgevoerd aan de muur”, vertelt Lize trots. 

Zelf staat Lize op de foto in het Lloyd Hotel. “We hebben in samenwerking met viltkunstenares Claudy Jongstra prachtige luiken gemaakt in het Lloyd Hotel in Amsterdam. Aangezien iedereen een project mocht uitkiezen, ben ik hiermee op de foto gegaan.”

De tekst gaat onder de foto’s verder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De toekomst in goede handen

Sinds de oprichting van Mannen van Staal, toen nog Bakker Metaalbewerking, is het bedrijf steeds meer gegroeid. Maar nog steeds blijft de sfeer zoals vanouds, vindt Lize. “Wat dat betreft merk je echt de voordelen van een familiebedrijf: we willen het graag met elkaar doen. Als er nieuwe mensen komen, dan hopen we ook dat zij trots zijn op de projecten waaraan ze werken”. Met Simon en Margriet, die het stokje overnemen van Theunis en Lize, ziet ze dat niet snel veranderen. “En dat is maar goed ook, want de sfeer is en blijft erg fijn bij Mannen van Staal”, sluit ze af.

 

Lees ook het verhaal van Man fan Stiel: Theunis Bakker. “Ik wist al vroeg dat ik in de metaalbouw wilde werken”.