Man fan Stiel: Frits Hoekstra

Man fan Stiel: Frits Hoekstra

Bij Mannen van Staal werken echte vakmensen. In de rubriek Man fan Stiel stellen we ze aan u voor. Dit keer is het de beurt aan Frits Hoekstra, die inmiddels 18 jaar bij het bedrijf werkt. “Ik ben in 2006 begonnen en sindsdien nooit meer weggegaan,” vertelt hij.

Frits Hoekstra

Een lange tijd in de buighoek

“Ik ben hier begonnen in de buighoek, en dat doe ik nog steeds,” vertelt hij. In de afgelopen 18 jaar heeft hij heel wat veranderingen meegemaakt binnen het bedrijf. “Toen ik begon, kregen we gewoon een werkbon en gingen we aan de slag. Je begon met zagen, boorde wat gaten, en uiteindelijk maakte je een compleet product. Nu is het werk verdeeld over verschillende afdelingen, zoals de zagerij, verspaning en lasserij.”

Hoewel deze verandering voor meer specialisatie heeft gezorgd, kijkt Frits ook met een beetje nostalgie terug. “Vroeger was het werk completer, je deed van alles. Maar nu heeft elke afdeling zijn eigen focus. Toch, ondanks die opdeling, zit je nog altijd samen in dezelfde werkplaats, dus je ziet wel wat er allemaal gebeurt.”

Kunstprojecten in binnen- en buitenland

In zijn jaren bij Mannen van Staal heeft Frits aan vele projecten gewerkt, maar een paar springen er echt uit. “Een van de meest bijzondere opdrachten was het maken van aluminium kunstwerken voor een Amerikaanse kunstenaar. We hebben het kunstwerk hier helemaal in elkaar gezet, maar door wat schade tijdens het transport moest ik naar Amerika om reparaties uit te voeren,” herinnert hij zich. “Het kunstwerk staat nu in een groot pand in New York, volgens mij in een hotel. Het was een unieke ervaring om daar een week aan de slag te gaan.”

Ook dichter bij huis heeft Frits mooie herinneringen. “De ijsfontein in Dokkum is een project waar ik van het begin tot het eind aan heb gewerkt. Het was technisch uitdagend, maar het is prachtig geworden. En het is natuurlijk leuk dat je het nog steeds kunt zien als je in de buurt bent.”

Een goede sfeer en focus op innovatie

Frits waardeert vooral de werksfeer bij Mannen van Staal. “De sfeer is altijd goed geweest. Veel van mijn collega’s werken hier al net zo lang als ik, en we kennen elkaar door en door. De lijnen zijn kort; als je ergens tegenaan loopt, weet je meteen bij wie je moet zijn.” Volgens Frits is dit een van de redenen waarom hij al zo lang met plezier bij het bedrijf werkt.

Frits is ook te spreken over de manier waarop het bedrijf blijft vernieuwen. “We krijgen vaak aanvragen van klanten die we niet met onze bestaande machines kunnen maken. Dan bespreken we wat er nodig is om het wel te kunnen, en vaak komt er dan een nieuw stuk gereedschap bij.” Dat constante streven naar verbetering houdt het werk interessant voor Frits. “Zolang we blijven innoveren en groeien, blijf ik gemotiveerd.”

Toekomst bij Mannen van Staal

Over de toekomst van Mannen van Staal heeft Frits een positieve blik, al is het altijd lastig om precies in te schatten wat er komen gaat. “Er zijn plannen om uit te breiden, zoals een nieuwe loods voor grotere projecten. Zolang er ruimte is om te vernieuwen en uit te breiden, blijf ik hier met plezier werken. En dat ziet hij voorlopig nog wel goed komen. “Het werk is divers, de sfeer is goed, en het bedrijf blijft vooruitkijken. Ik heb hier mijn plek gevonden”, sluit Frits af.

Lees ook het verhaal van Lize Bakker: “Uniastate in Bears blijft één van de meest bijzondere projecten”, vindt Lize. “Dit was ons eerste, grote kunstproject en iets waar Mannen van Staal nadien om bekend is geworden. Daar hebben we veel van geleerd, want er komt nogal wat bij kijken.” Lees haar verhaal hier.